| Author |
Message |
MINTOR
Ensign

|
Posted:
31-05-2010 08:09 pm |
|
Heloł? Doczekam się kiedyś odpowiedzi? Ja wiem ze cierpliwość cnotą jest, ale tej akurat nie posiadam.  |
|
 |
Alkan Rena
Captain

|
Posted:
31-05-2010 08:29 pm |
|
PW do Moon-a albo Shiv-a poszukaj gadu na forum ja nie pomogę z tego co wiem to gdzieś się coś przestawia ale nie wiem gdzie |
_________________ Wilhelm mieć czołg, chomik i laskę maga +5 do picia |
|
|
|
 |
Qbitus
Commodore

|
Posted:
31-05-2010 09:30 pm |
|
Wszystkie te programy mają inną jednostkę skalowania. Musisz obliczyć poprzez proporcję jaki będzie żądany rozmiar. Na mapping niestety niewiele mogę poradzić, gdyż się na tym nie znam  |
_________________ Zaawansowany konwerter modeli, Podstawowy FREDer, Tabeler, Amatorski Grafik 2D, Konsultant Fabularny.
GG:9848444

Shadow Genesis |
|
|
|
 |
MINTOR
Ensign

|
Posted:
01-06-2010 01:12 pm |
|
A moglibyście chociaż podać jaką jednostkę skalowania ma TS ? No i oczywiście jak byście cos usłyszeli o Mappingu to dajcie znać na GG : 13093551 . |
|
 |
Kobrar
Commander

|
Posted:
01-06-2010 08:04 pm |
|
w PCSie masz skale w ustawieniach. Domyślnie 20, działa każda jedna chyba, przynajmniej mi. 1m w TSie to 20m w FSie by default. Kapisz? |
_________________ Pier****ć święta -.- |
|
|
|
 |
MINTOR
Ensign

|
Posted:
02-06-2010 09:07 pm |
|
No właśnie tak se średnio. PCS -em mozna zmienić rozmiar? |
|
 |
HoRnet
Lieutenant Commander

|
Posted:
02-06-2010 09:15 pm |
|
Panowie, czy istnieje taka opcja, aby móc wyłączyć wybrane build-in, messages (można to zrobić hurtem, to wiem), bo jak robię misję (mediavps + AoA: Director's cut) to jak mam terrańskie statki, to wcinają się czasem głosy Vishnan oraz Tailor i Corey'a. To troszkę przeszkadza.
EDIT. AI profile: z BP na FS2 retail trzeba przestawić. |
_________________ początkujący FRED'er
GTD Mustang, flagship of 14'th fleet under command of admiral Crow, GTVA
375'th Winged Hussars assault squardon-
Beta wing leader |
|
|
|
 |
Qbitus
Commodore

|
Posted:
02-06-2010 11:25 pm |
|
HoRnet: Nie.
Minitor: Tak. ustawiasz w Preferences scaling factor 100 i zapisujesz model np. na pulpicie jako .cob. Potem otwierasz PCS'em, zmieniasz skalę na pożądaną i zapisujesz z powrotem do .pof'a. Chociaż... Ten sposób ssie. Cały pof-data idzie w pizdu, osoba która nie zna się na PCS2 może mieć trudności z poskładaniem tego z powrotem do kupy. Polecam zmienić rozmiar np. w Truespace. |
_________________ Zaawansowany konwerter modeli, Podstawowy FREDer, Tabeler, Amatorski Grafik 2D, Konsultant Fabularny.

Shadow Genesis |
|
|
|
 |
Kobrar
Commander

|
Posted:
02-06-2010 11:31 pm |
|
Całe data i tak pójdzie w pizdu. COB chyba po prostu nie obsługuje do końca tych wszystkich POF datów... |
_________________ Pier****ć święta -.- |
|
|
|
 |
Qbitus
Commodore

|
Posted:
03-06-2010 12:09 am |
|
Część zostaje. A tą część która się nie zachowuje i tak lepiej zrobić od nowa. |

Shadow Genesis |
|
|
|
 |
MINTOR
Ensign

|
Posted:
03-06-2010 04:48 pm |
|
Kurde wygląda na to że niema rady. Muszę się poduczyć Truespace'a.
Tylko po co to utródnianie życia użytkownikom tych programów ze zmiana skali? ( pyt. retoryczne )  |
|
 |
HoRnet
Lieutenant Commander

|
Posted:
06-06-2010 09:06 pm |
|
Witam. Dziś miałem ochotę stworzyć we fredku następującą sytuację:
Mamy za zadanie unieruchomić frachtowce. Lecz wyskakujemy za daleko od nich. Gonimy je lecz one odlatują.
Stworzyłem więc odpowiedni objective.
When
Has departed delay
frachtowce (są dwa)
1
dodatkowo zaznaczyłem "objcetive Invalid" w intencji, że na hudzie wyświetli się komunikat, że schrzaniliśmy. Dodatkowo evencik z dyrektywą.
Szkopuł w tym, że gdy frachtowce odlecą, nie dzieje się NIC. Wytyczna dalej jest i wogóle nie ma informacji o postępach, chociaż objective jest zaprogramowany, aby spełniał się po ich odlocie. Jakby go wogóle nie było.
WTF? |
Beta wing leader |
|
|
|
 |
Alkan Rena
Captain

|
Posted:
07-06-2010 05:34 pm |
|
z tego co pamiętam musi byc true zawsze bo wszystko musi się zgadzać |
_________________ Wilhelm mieć czołg, chomik i laskę maga +5 do picia |
|
|
|
 |
Qbitus
Commodore

|
Posted:
07-06-2010 10:28 pm |
|
distance Alpha
add goal
ai-warp frachtowce
potem dostosuj wytyczną i powinno działać |

Shadow Genesis |
|
|
|
 |
HoRnet
Lieutenant Commander

|
Posted:
08-06-2010 02:53 pm |
|
frachtowce skaczą, bo mają przypisane waypointy, a gracz pomimo tego, że leci persem i tak ich nie dogoni
Chodzi o to, że gdy mam zaznaczone "objective invalid" to nic się nie dzieje po ich skoku. nie ma żadnego komunikatu o wykonaniu objectiva, pomimo tego, że warunkiem do jego spełnienia jest odlot frachtowców. |
Beta wing leader |
|
|
|
 |
MINTOR
Ensign

|
Posted:
24-06-2010 10:40 am |
|
Openek zaczął mi nawalać. w pewnym momencie kampanii freespace 2 wyskoczył mi następujący błąd:
Assert: p_objp->callsign_index >= 0
File: MissionParse.cpp
Line: 3507
Call stack:
------------------------------------------------------------------
parse_objects() parse_mission() parse_main() mission_load() game_start_mission() game_enter_state() gameseq_set_state() game_process_event() gameseq_process_events() game_main() WinMain() WinMainCRTStartup() kernel32.dll 7c817077()
------------------------------------------------------------------
Co jest? Czemu wyskakuje mi ten błąd i jak temu zaradzić? |
|
 |
MINTOR
Ensign

|
Posted:
27-06-2010 07:36 pm |
|
Odpowie mi ktoś wreszcie?
Redit: sorki shiv i cała reszta, ale jak widać ten sposób działa. Kto co wiedział, ten napisał. Sorry jeszcze raz za robienie burdelu na forum. |

Last edited by MINTOR on 28-06-2010 07:28 am; edited 1 time in total |
|
|
|
 |
Shiv
Spambot

|
Posted:
27-06-2010 08:12 pm |
|
Mintor,
Post w stylu "Odpowie mi ktos wreszcie" to zachowanie trolla/dziecka neostrady, ktore nie dostalo lizaka i zaczyna wywrzaskiwac swoje niezadowolenie.
Jezeli nikt nie odpowiedzial na pytanie, to nie zna odpowiedzi. Najlepiej zapytac na forum HLP, gdzie sa ludzie odpowiedzialni za rozwoj fs2_open.
Natomiast tak na przyszlosc, topic w ktorym pisales swoj problem jest niezbyt trafiony, to powinno byc w dziale Open'a. |

Earth Defence
Shadow Genesis |
|
|
|
 |
Hery Sasta
Final Five

|
Posted:
27-06-2010 08:21 pm |
|
Przede wszystkim to do grania używamy wersji retali a nie debug. |
_________________ --==Hery Sasta==--
"This only was wanting. Now comes the night!"
Devlog | deviantART | Klucz publiczny
Fingerprint: D55D C9E1 A37E 9488 9290 4A98 3C55 BE71 4888 1CDA |
|
|
|
 |
Dragon
Lieutenant

|
Posted:
27-06-2010 09:57 pm |
|
Release a nie retail, retail to FS2 bez FS2 Open.
A co do problemu, zapytaj na HLP, nigdy nie widziałem żeby coś takiego się działo i prawdopodobnie jest to bug który należy zgłosić, albo jakiś problem z twoją instalacją. Najprawdopodobniej to drugie, ale należy zapytać kogoś zajmującego się wsparciem technicznym. |
_________________ The sky is the limit.
Blue Planet
HLP |
|
|
|
 |
Hery Sasta
Final Five

|
Posted:
27-06-2010 10:06 pm |
|
Inna sprawa że tak na dobrą sprawę i słusznie poleciłem retail jako rozwiązanie wszystkich problemów ;p Ale oczywiście chodziło o release.
Błąd wygląda całkiem typowo, w niewiele rzeczy da się spokojnie zagrać na wersji debug. Niewiele się z tym zrobi, argumentacja "ale i tak działa" jest za silna ;p
To akurat jest problem w głownej kampanii więc jest szansa że po zgłoszeniu nie zostanie to zignorowane. |
_________________ --==Hery Sasta==--
"This only was wanting. Now comes the night!"
Devlog | deviantART | Klucz publiczny
Fingerprint: D55D C9E1 A37E 9488 9290 4A98 3C55 BE71 4888 1CDA |
|
|
|
 |
HoRnet
Lieutenant Commander

|
Posted:
08-07-2010 11:06 pm |
|
Mam małą prośbę do posiadaczy starej wersji BP (tj. bez voice actingu). Chodzi mi o pewiem plik. Mianowicie o dźwięk, jaki wydaje interkom podczas rozmów.
Jest mi potrzebny, bo w moich misjach jest sporo dialogów, a nie chciałbym aby były one "suche" i "bezdźwięczne" (nie wiem czy "suche" to dobre określenie ) |
Beta wing leader |
|
|
|
 |
ki-mo
Commander

|
Posted:
08-07-2010 11:25 pm |
|
Podaj e-mail to Ci prześlę. |
_________________ Zdobywca Orderu Heńka
(Wcale Nie) Wróg Partii, Objęty Ochroną
FreeSpace.PL Wiki |
|
|
|
 |
Petrach
Lieutenant Commander

|
Posted:
11-07-2010 09:10 pm |
|
Cześć ludzie, po długiej nieobecności wróciłem. Zepsuł mi się komp i w wyniku tego wymagany był format. Wszystko zainstalowane, chcę sobie wrzucić FS-a, i przy wymianie płytki z 1 na 2 dostaję komunikat:
"ComponentMoveData error:
Media Name: data
Component:
File Group:
File: data2.cab
Error Number: -112"
Nie znam się aż tak na kompach żeby samemu sobie poradzić. Problem wyskakuje gdy wymieniam płytki, a także gdy wymieniam obrazy płyt (obrazy ściągnięte z neta, bo myślałem, że płyta jest uszkodzona). SCP mi nie ruszy, bo mam tylko 32 MB grafike.
Proszę, pomóżcie  |
Last edited by Petrach on 10-08-2010 05:42 pm; edited 1 time in total |
|
|
|
 |
MINTOR
Ensign

|
Posted:
16-07-2010 02:27 pm |
|
Mam problem z opcją Red Alert. Chciałem żeby kilka okrętów w kolejno następujących po sobie misjach miało przeniesiony swój aktualny stan a nie wyskakiwały całe i zdrowe. Misje połączone już w zalążek kampanii, dałem wszystko co się da : na statki które mają być pod wpływem statusu red-alert dałem tenże status w "ship edit", w mission specs oraz w eventach. Co jest grane?
Edit: sprecyzuje trochę, zrobiłem misję w której gracz ochrania transportowiec klasy argo, jeśli misja się powodzi uszkodzony argos skacze do podprzestrzeni a gracz za nim. dałem status red alert na gracza i transportowiec i jeśli skoczymy do podprzestrzenie również w eventach dałem red alert. W nastepnej misjii dokujemy do stacji, która była celem podróży. Argos również do niej dokuje. Jednak gdy skaczę, zmienia mi się klasa sttku z niewiadomego powodu, stan kadłuba zgadza się z tym z jakim skończyłem poprzednią misję. A argo... na liście monitorowanych celów widnieje jego nazwa z kadłubem w stanie idealnym, a gdy chce go namierzyć pojawia się napis "deactivating targeting system". WTF? |
|
 |
|
|