| Author |
Message |
c914-2711
Final Five

|
Posted:
08-02-2006 09:26 pm |
|
| Quote: |
Odpowiedz z cytatem Back to top
Czytanie tej dyskusji to dla mnie niezły ubaw, jako, że tłumaczycie techniczne szczególiki w... zręcznościówce! |
Przynajmniej robimy cos konstuktywnego i ie pozwalamy zemrzec temu forum  |
|
|
 |
nokri
Commander

|
Posted:
09-02-2006 10:14 am |
|
Jakie colossus miął rozkazy?
Warowaci przy wezle skokowym. Na 99%. Tu niemw miejsca na jnterpretacie ,skakanie po systemie czy cokolwiek jnego. |
_________________ UWAGA!!!
POGROMCA ORTOGRAFI!!!
ZACHOWACI ŚRODKI OSTROZNOŚCI PRZY CZYTANIU |
|
|
|
 |
Qwer
Captain
|
Posted:
09-02-2006 10:36 am |
|
Tylko dowodzenie rozkazało mu włączyć napęd nadświetlny, co wskazuje na to, że napęd nadświetlny był w pełni sprawny i gotowy do użycia. On przecież mógł wskoczyć w nadświetlną gdzieś w zewnętrznych granicach systemu, naładować w międzyczasie działa strumieniowe, naprawić silniki i rozwalić Satka techniką kamikadze.  |
_________________ Wróg publiczny nr 1.41421356237309504880(...) |
|
|
|
 |
mekton
Captain

|
Posted:
09-02-2006 01:58 pm |
|
Jakie colossus miął rozkazy?
Warowaci przy wezle skokowym. Na 99%. Tu niemw miejsca na jnterpretacie ,skakanie po systemie czy cokolwiek jnego. |
Ale pozniej dowodzenie zmienilo rozkazy i kazalo mu skoczyc,a aon tego nie zrobil |
|
|
|
|
 |
Hippo
Captain

|
Posted:
09-02-2006 03:17 pm |
|
No i sprawa rozwiazana... teraz to juz tylko wina dowodcy Colossusa ze nie chcial skoczyc i bawic sie "W kotka i w myszke" z satkiem  |
_________________ GG - 4291183 |
|
|
|
 |
Squishy BearZ
Commander

|
Posted:
09-02-2006 03:27 pm |
|
| Qwer wrote: |
Tylko dowodzenie rozkazało mu włączyć napęd nadświetlny, co wskazuje na to, że napęd nadświetlny był w pełni sprawny i gotowy do użycia. On przecież mógł wskoczyć w nadświetlną gdzieś w zewnętrznych granicach systemu, naładować w międzyczasie działa strumieniowe, naprawić silniki i rozwalić Satka techniką kamikadze.  |
Naprawic silniki? Myslisz ze przy skali Collossusa to takie hop-siup? Jakby naprawil silniki musieliby na nowo szukac Sathka. |
Spreading your indulgence all around
(Αθανατοι εστε) |
|
|
|
 |
Scythe
Lieutenant
|
Posted:
09-02-2006 11:40 pm |
|
*szukac* satka? czy tylko mi cos tu nie gra? Tego statku sie nie szuka - wrecz przeciwnie - robi sie wszystko byle byc od niego jak najdalej! |
_________________ The bright side is out there |
|
|
|
 |
NitopiR
Captain

|
Posted:
10-02-2006 01:18 pm |
|
Szuka .. nie szuka .... wystarczy postać w miejscu jakiś czas to on sam cię znajdzie . |
|
 |
MINTOR
Ensign

|
Posted:
21-07-2010 07:35 pm |
|
A dla mnie Colossus to porażka. I nie tylko on, wszystkie niszczycie, korwety krążowniki (poza Lilithem i Mentu ) są zbyt słabo opancerzone. Popatrzcie : taki Lilith ma niecałe 200 m. i 75 000 hp. A taki Orion jest ponad 10 razy dłuższy a ma zaledwie o 1/3 więcej HP. Coś mi tu nie gra...
Krążowniki poza wyżej wspomnianymi powinny być ze 2 razy wytrzymalsze, korwety ze 2 -2.5 raza, niszczyciele ze 4 razy Colossus tak samo. Wnerwiło mnie to i Podrasowałem kilka statków w tym coloska, przemalowałem na srebrno niebiesko, podwoiłem mu liczbę działek, przetablowałem, jest teraz 7 razy mocniejszy i umie się z satkiem tłuc paręnaście minut. Wygląda o wiele realistycznej.
A teraz troche odbiegnę od tematu: wnerwia mniej jeszcze jedna rzecz.
Taki Orion (tak tak znowu ten nieszczęsny złomiak...) ma 17 wierzyczek Ale taki Deimosik, 3 razy mniejszy ma już 26. Coś tu nie gra. Orion powinien mieć ich co najmniej 2 razy więcej. Tak, wiem że trudno byłoby rozwalić 4 razy wytrzymalszego Oriona z 2 razy większą siłą ognia... ale o to chyba chodzi, nie? |
|
 |
Mike xxx
Captain

|
Posted:
21-07-2010 09:20 pm |
|
Lilith produkcja shivanska
Orion produkcja teranska.
:P
Poza tym to nie inne okrety mają za mało tylko ten ma za dużo ;P
A Deimos to tez nowsza konstrukcja od Oriona.
[url]Wnerwiło mnie to i Podrasowałem kilka statków w tym coloska, przemalowałem na srebrno niebiesko, podwoiłem mu liczbę działek, przetablowałem, jest teraz 7 razy mocniejszy i umie się z satkiem tłuc paręnaście minut. Wygląda o wiele realistycznej. [/url] No tak , do złudzenia przypomina prawdziwe bitwy w jakie dzieją sie w kosmosie dzisiaj.
Jeszcze podrasuj predkośc myśliwców sojuszu , jak to jest ze takie Nahemy wyprzedzają większość przechwytywaczy :P |
|
 |
Qbitus
Commodore

|
Posted:
21-07-2010 09:33 pm |
|
| Wnerwiło mnie to i Podrasowałem kilka statków w tym coloska, przemalowałem na srebrno niebiesko, podwoiłem mu liczbę działek, przetablowałem, jest teraz 7 razy mocniejszy i umie się z satkiem tłuc paręnaście minut. Wygląda o wiele realistycznej. |
Nie żebym niepotrzebnie ironizował, ale chciałbym to zobaczyć... |
_________________ Zaawansowany konwerter modeli, Podstawowy FREDer, Tabeler, Amatorski Grafik 2D, Konsultant Fabularny.
GG:9848444

Shadow Genesis |
|
|
|
 |
Hery Sasta
Final Five

|
Posted:
21-07-2010 09:43 pm |
|
| MINTOR wrote: |
| Tak, wiem że trudno byłoby rozwalić 4 razy wytrzymalszego Oriona z 2 razy większą siłą ognia... ale o to chyba chodzi, nie? |
No właśnie, nie o to chodzi. Chodzi o to żeby się miło i przyjemnie grało, realizm jest dużo mniej istotny (o ile to co gra przedstawia ma jakiś sens).
FreeSpace nie jest poważnym symulatorem gdzie najważniejszy jest realizm i nie ma co oczekiwać po nim zarówno idealnej, realistycznej fizyki jak i danych w tabelkach. Najważniejsze jest żeby wszystko było na tyle zbalansowane, aby dało się w miarę przyjemnie grać. |
_________________ --==Hery Sasta==--
"This only was wanting. Now comes the night!"
Devlog | deviantART | Klucz publiczny
Fingerprint: D55D C9E1 A37E 9488 9290 4A98 3C55 BE71 4888 1CDA |
|
|
|
 |
Mike xxx
Captain

|
Posted:
22-07-2010 10:55 am |
|
Dodam jeszce ze ilosc HP nie wystarczy.
Lilith w FS2 może załatwić najsłabszy myśliwiec z najsłabszym laserem, pod czas gdy na Oriona bez najmocniejszych rakiet lub bomb nie za załatwisz. |
|
 |
AdiJager
Lieutenant Junior Grade

|
Posted:
22-07-2010 08:48 pm |
|
Orion to lotniskowiec IWW - jego siła ognia leżała w myśliwcach |
|
 |
HoRnet
Lieutenant Commander

|
Posted:
28-07-2010 12:44 pm |
|
No tak. Kolosek w bezpośrednim starciu z Sathanasem ma szansę tylko, jeśli ma pod ręką bombowce. No cóż, trudno się mówi.
Mintor, zważ tylko, że Colossus był projektowany z myślą o walce z Lucyferami. Sojusz nie wiedział nic o Sathanasach. Nie przewidzieli, że shivce będą mieli coś mocniejszego. Stąd takie parametry  |
_________________ początkujący FRED'er
GTD Mustang, flagship of 14'th fleet under command of admiral Crow, GTVA
375'th Winged Hussars assault squardon-
Beta wing leader |
|
|
|
 |
Eglab
Lieutenant Commander

|
Posted:
01-08-2010 12:00 pm |
|
Kolos i tak jest mega przesadzonym okrętem. W walce przeciw Sathanasowi nie ma oczywiście szans, za to bombowce rozbijają się o niego jak o skałę (albo ja nie umiem latać bombowcami, co jest wielce prawdopodobne ) |
_________________ ....Freespace fanboy Division....
http://damnwankers.com/miscbackgrounds/FuckYeah.gif |
|
|
|
 |
Don Vid
Final Five

|
Posted:
03-08-2010 02:40 pm |
|
Lilith to jest pomyłka (albo brak rozsądku) w tabelkach popełniona przez twórców. Shivanie zasadniczo mogliby samymi takimi Lil' zajechać całą resztę galaktyki, skoro jedna sztuka masakruje niszczyciel.
Orion to produkcja sprzed I WW, uzbrojenie niewiele się zmieniło, faktycznie aż dziw że to-to jeszcze lata.
Kolos to okręt do BROADSIDE! i miał służyć pacyfikacji mniejszych jednostek, zasadniczo miał być największy na polu bitwy i dlatego jest taki a nie inny. Poza tym ma wszelkie wady prototypu, zużywa za wiele paliwa, przegrzewa się, a podsystemy wykazują widoczne pokrewieństwo z osprzętem Sokoła Millenium.
Satek to chory pomysł twórców gry, którzy zamiast wymyśleć coś konstruktywnego, postawili na rozwiązanie "zawsze znajdzie się większa ryba". |
_________________ Rank: Captain
ID: Don Vid
Wing Status: 88th Shadow Foxes Leader
Faction: Neo-Terran Front
Pilot Status: Veteran
FRED skill: Dark Master
Mod skill: Advanced
This's my own territory. You have been warned.
Sheriff D. Vix |
|
|
|
 |
HoRnet
Lieutenant Commander

|
Posted:
03-08-2010 03:39 pm |
|
Tylko, że Sathanas to latający akumulator. Po zniszczeniu Capelli możnaby się domyślić, że te okręty zaprojektowano do "wyższych celów"
A potworna siła ognia to efekt uboczny. Ten okręt może zmagazynować ogromne ilości energi. Stąd taka moc i szybkostrzelność dział.
A jeżeli chciałaby ktoś podyskutować na temat taktyki walki z tym gadem, to proszę. Jestem chętny do rozmowy. Tylko proszę was, nie wyskakujcie z taktykami kamikaze, czy mezonkami, bo na śmiech mi się zbiera jak takie coś widzę (tak czytałem odpowiedni temat )
Moja opcja. Ataki bombowe połączone z użyciem EMP. Najpierw podlatują szturmowce i odpalają EMP w przednie flaki i główne działa. Potem szybki nalot maszym z Heliosami i gotowe. Oczywiście zespół szturmujący jest osłaniany przez inne myśliwce.
Opcja druga.
Sojusz konstruuje mała, zwinne jednostki zdole do przenoszenia ciężkich torped. Wtedy torpedowiec wyskakuje z możliwie jak najlepszej pozycji i dostarcza ładunek tam, gdzie trzeba  |
Beta wing leader |
|
|
|
 |
Qbitus
Commodore

|
Posted:
03-08-2010 04:52 pm |
|
Fregata uzbrojona w szybkie torpedy/railguny dalekiego zasięgu do zniszczenia głównych dział strumieniowych, skrzydło bombowców [lub drugi taki sam okręt] do zniszczenia nawigacji a potem już tylko dobić dwoma ciężkimi niszczycielami/superniszczycielem. Jugg ma zbyt twardy pancerz by mogły go rozłożyć pojedyncze bombowce. |
_________________ Zaawansowany konwerter modeli, Podstawowy FREDer, Tabeler, Amatorski Grafik 2D, Konsultant Fabularny.

Shadow Genesis |
|
|
|
 |
HoRnet
Lieutenant Commander

|
Posted:
03-08-2010 07:02 pm |
|
Chyba, że ma się olbrzymie fundusze i można sobie pozwolić na uzycie ponad dwustu Heliosów na jeden cel
Czyli zespół musiałby się składać z ok. 50 bombowców.
Taa. Trzymanie Sathanasa na dystans to chyba najlepsza metoda. Gdyby mieć na pokładzie broń o zasięgu 10 tysięcy metrów (np. Artyleria klasyczna lub działa pulsacyjne), to możnaby Shivcom krwii napsuć. Chociaż skłaniałbym się bardziej ku klasycznej artylerii. Bo patrząc na realia FS'a, to broń energetyczna ma poważne ograniczenie. Wiązka szybko się rozprasza, a przy walce na taki dystans...
W każdym razie zaprojektowanie takich wieżyczek byłoby trudne. A już na pewno kosztowne.Podejrzewam, że pobór mocy też nie byłby mały
Z drugiej strony, nie chciałbym być na pokładzie statku, który by wyłapał beamem trafienie w magazyn amunicji  |
Beta wing leader |
|
|
|
 |
Qbitus
Commodore

|
Posted:
03-08-2010 07:50 pm |
|
W SG jest to po prostu plazmowy railgun o bardzo dużej prędkości. Zakładam że plazma lecąca z ogromną prędkością nie zdąży się rozproszyć, co daje nam broń o bardzo dużym zasięgu. Testowałem tę taktykę w misji i co ciekawe sprawdza się . Problem obecnie jest z odpowiednim modelem dla fregaty...
Jeśli starczy mi wytrwałości by zrobić obie część Shadow Genesis 2 zobaczycie taką walkę . |

Shadow Genesis |
|
|
|
 |
HoRnet
Lieutenant Commander

|
Posted:
03-08-2010 07:55 pm |
|
No a ja teraz szkolę się w wingsie, i coś próbuję zmajstrować.
Bo mnie naszła ochota, aby wprowadzić do moda nową frakcję. Ale to w innej części, bo sam tego nie zrobię. Nie ma szans.
Robię w tej chwili krążownik ERC (Earth's Republic Cruiser) Talon. Jak nabierze jakichś kształtów, to zapodam obrazki. Ale to będzie dłuuuuggaaa droga
Ale się nie poddam.  |
Beta wing leader |
|
|
|
 |
c914-2711
Final Five

|
Posted:
04-08-2010 10:54 am |
|
| A jeżeli chciałaby ktoś podyskutować na temat taktyki walki z tym gadem, to proszę. Jestem chętny do rozmowy. Tylko proszę was, nie wyskakujcie z taktykami kamikaze, czy mezonkami, bo na śmiech mi się zbiera jak takie coś widzę (tak czytałem odpowiedni temat Wink ) |
Cierpliwie poczekać aż zbierze się ich dostatecznie duża liczba by wywołały supernową. Polowa zginie podczas tworzenia, reszta gdzieś ucieknie  |
|
|
 |
Petrach
Lieutenant Commander

|
Posted:
10-08-2010 06:26 pm |
|
Jest kilka metod na tanie zniszczenie Satka.
Pierwsza, budujemy dwie fregaty klasy Iceni, na burtach ładujemy ciężkie beamki i kilka wyrzutni Heliosów, (powiedzmy po dwa typy każdej z tych broni na każdą burtę). Potem jedziemy walkę szarpaną, Iceni wyskakują blisko burt Satka, walą z czego popadnie i skok, po chwili wracają znowu w tym samym położeniu względem Satka i kolejna salwa no i tak do skutku. W chwili gdy Satek się rozpada fregaty skaczą i są bezpieczne, jedyne co by było potrzebne to ze 4 skrzydła jednostek przechwytujących żeby ochraniać fregaty przed tym co wypluje Satek.
Druga metoda, wysyłamy dwa skrzydła bombowców z Heilosami na rufę Satka, rozwalamy mu tego beamka i uciekamy, potem od tyłu podlatuje Hecate i naparza w Satka z przednich dział, a z hangarów wypluwa eskortę.
Trzecia metoda, od tyłu wyskakuje Colossus, Satka musi mieć nieco nad sobą po lewej lub prawej, dzięki temu może okładać go działami burtowymi i tymi które ma na górze (o dziwo tam też ma przecież beamki), jako eskortę dajemy powiedzmy 6 skrzydeł myśliwców. |
|
|
|
|
 |
HoRnet
Lieutenant Commander

|
Posted:
10-08-2010 07:23 pm |
|
Hmm, walka manewrowa ma sens, lecz jest bardzo niebezpieczna. Pilot okrętu musi być bardzo zdolną i przewidującą osobą. Moim zdaniem rakiety EMP są bardzo pomocną zabawką. Powiedzmy:
Tworzymy fregatę torpedową. Takie cóś, jak na przykład Karuna, lub Narayana. Jeżeli wyposażylibyśmy je w pociski EMP, to mogłyby one podleciec blisko ramion Satka i co chwila wypluwac te zabawki. Sathanas nie mógłby się nawet złożyć do strzały. A wtedy, wystarczyłaby tylko silna osłona myśliwska dla fregat i jakiś duży okręt. Wtedy mógłby on nawet atakować od frontu. W międzyczasie bombowce mogłyby zniszczyć działa satka. Oczywiście musiałyby odpalać torpedy z większej odległości, aby nie zostać porażone impulsem.
W razie utraty jakiejś fregaty można się wycofać (oczywiście w zależności od innych czynników) Jeżeli na przykład satek w miedzyczasie straci kły, atak można kontynuować. |
Beta wing leader |
|
|
|
 |
|
|